Детройт служи като план за Марша срещу Вашингтон

...
(CBS ДЕТРОИТ) – Преди 60 години думите от речта на д-р
Коментари Харесай

(CBS ДЕТРОИТ) – Преди 60 години думите от речта на д-р Мартин Лутър Кинг „Имам мечта“ се чуха в цяла Америка. Но преди да ги каже във Вашингтон, той ги записа в Детройт.

Шарън Елизабет Секстън, председател на Комитета за исторически обекти на чернокожите към Историческото общество на Детройт, каза, че е била на 8 години, две седмици след деветия си рожден ден, когато Кинг идва в Детройт през 1963 г.

>

„Баща ми ме измами. Той каза: „Отиваме на парад.“ Освен че бяхме толкова облечени, нали знаеш? На какъв парад отиваш и носиш най-хубавите си дрехи?" — каза Секстън. „Майка ми беше с костюм. Баща ми и брат ми бяха с вратовръзки, а аз имах твоята истинска пухкава рокля... Подхождах с нея. И тогава, когато стигнахме до мястото, където отивахме, имах никога не съм виждал толкова много хора никога не съм виждал толкова много хора И е като, уау, това трябва да е наистина специален парад И баща ми ме сложи на раменете си Той не беше правил това откакто бях на 3 години И тогава аз видях ги. И не бяха балони, нито клоуни, нито плувки. Беше тези хора, които пееха. И аз си казах: „Какво става?“

Какво ставаше точно по Удуърд Авеню беше нещо, което хората нарекоха план за Марша срещу Вашингтон - марш за граждански права в Детройт с рекордна тълпа.

„Това беше най-голямото събрание за граждански права в историята на страната до този момент, така че Детройт наистина е в челните редици на това движение. И мисля, че създава, наистина, плана за това, което Вашингтон превърна да бъде... Целият механизъм за изграждане на похода в Детройт някак се разигра във Вашингтон за постигане на по-голям ефект“, каза Джереми Димик, директор на колекциите и кураторството в Историческия музей на Детройт.

Дори речта, която по-късно ще бъде чута по целия свят, е изречена и записана за първи път в сърцето на Мотаун.

„Когато д-р Мартин Лутър Кинг дойде тук в Мотаун, за да ни каже, че иска за да запише речта му „I Have a Dream" на лейбъла Motown, беше страхотен ден за Motown. Искам да кажа, беше толкова прекрасно, защото той беше такова присъствие ... и всички му се възхищавахме за работата, която беше И ние бяхме много, много поласкани, че той дойде в Мотаун и иска да бъде с нас, и особено да изнесе толкова важна реч, колкото речта му „I Have a Dream“ стана и какво означава тя за Америка“, каза Мотаун легендата Смоуки Робинсън.

Робинсън беше с Хитсвил САЩ, когато Кинг отправи искането. Той каза, че решението на Кинг да работи с Motown е умишлено.

„Той каза: „Искам да запиша моята реч „I Have a Dream“ тук в Motown, защото вие, момчета, правите с музика това, което аз се опитвам да правя законно. Вие разбивате всички тези бариери, които се опитвам да разбия законно и да имам хора, които да направят това, защото това е закон. Но вие го правите с музика. И аз ви ценя толкова много и обичам музиката ви. И затова искам да запиша моята „Имам една мечта“ реч тук в Мотаун“, каза Ро

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР